Wyszukiwarka
wołowina po flamandzku

- 1 kg karkówki wieprzowej pokrojonej na 1 centymetrowe kotlety
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże cebule pokrojone na półplasterki
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 litr piwa
- bouquet garni
- 3 jagody jałowca
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1,25 l wywaru wołowego
- Kawałki mięsa natrzeć solą i pieprzem. Obsmażać partiami na brązowo na oliwie mocno rozgrzanej w dużym żeliwnym garnku. Odstawić.
- Zmniejszyć ogień i przez 15 minut smażyć na złoto cebulę. Dodać mąkę i przecier pomidorowy. Smażyć przez 3 minuty ciągle mieszając. Powoli dolewać piwo. Dodać bouquet garni, cukier i jałowiec. Zagotować ciągle mieszając.
- Wlać wywar i doprowadzić do wrzenia. Dodać mięso i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut zdejmując pianę.
- Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ºC na 1,5 do 2 godzin aż mięso będzie miękkie.
- Mięso wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Sos gotować aż zgęstnieje.
- Plastry wołowiny podawać ułożone na półmisku i polane sosem