logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



wołowina po flamandzku

garnek żeliwny garnki żeliwne wołowina po flamandzku
  • 1 kg karkówki wieprzowej pokrojonej na 1 centymetrowe kotlety
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże cebule pokrojone na półplasterki
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 litr piwa
  • bouquet garni
  • 3 jagody jałowca
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1,25 l wywaru wołowego
  1. Kawałki mięsa natrzeć solą i pieprzem. Obsmażać partiami na brązowo na oliwie mocno rozgrzanej w dużym żeliwnym garnku. Odstawić.
  2. Zmniejszyć ogień i przez 15 minut smażyć na złoto cebulę. Dodać mąkę i przecier pomidorowy. Smażyć przez 3 minuty ciągle mieszając. Powoli dolewać piwo. Dodać bouquet garni, cukier i jałowiec. Zagotować ciągle mieszając.
  3. Wlać wywar i doprowadzić do wrzenia. Dodać mięso i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut zdejmując pianę.
  4. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ºC na 1,5 do 2 godzin aż mięso będzie miękkie.
  5. Mięso wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Sos gotować aż zgęstnieje.
  6. Plastry wołowiny podawać ułożone na półmisku i polane sosem